ترمیم دندان کودک شما اقدامی مهم برای حفظ سلامت دهان و دندان اوست. برای اینکه این درمان به بهترین شکل ممکن نتیجه دهد، رعایت برخی مراقبتهای بعد از ترمیم دندان کودکان ضروری است.
چرا مراقبتهای بعد از ترمیم دندان کودک مهم است؟
- جلوگیری از عفونت: پس از ترمیم، لثه اطراف دندان حساستر است و رعایت بهداشت دهان و دندان از ایجاد عفونت جلوگیری میکند.
- افزایش طول عمر ترمیم: با مراقبت صحیح، ترمیم دندان دوام بیشتری خواهد داشت و نیاز به تعویض زودهنگام نخواهد بود.
- کاهش درد و ناراحتی: رعایت توصیههای دندانپزشک به کاهش درد و ناراحتی کودک شما کمک شایانی میکند.
- کاهش ترس در مراجعات بعدی: با مراقبت بعد از درمان، کودک شما اطمینان مییابد که با کمترین درد و عوارض روبرو شده و ازنظر روانی آگاهتر خواهد شد.
مراقبتهای بعد از گذاشتن انواع مواد پر کردنی
- درصورتیکه ترمیم با استفاده از کامپوزیت انجامشده باشد، خوردن غذا بعد از رفتن علائم بیحسی بلامانع است.
- درصورتیکه ترمیم با آمالگام انجامشده باشد، جهت پیشگیری از شکستن ترمیم، تا 2 ساعت بعد از ترمیم از جویدن غذا پرهیز شود.
مراقبتهای بعد از بیحسی موضعی و یا بیهوشی
بیحسی موضعی جزئی از فرایند ترمیم دندان است که اثر آن میتواند تا چند ساعت در دهان باقی بماند، رعایت نکات زیر برای کودک شما موجب کاهش عوارض بیحسی میشود:
- اجتناب از دستکاری ناحیه بیحس شده: از کودک بخواهید بههیچوجه به ناحیهای که بیحس شده دست نزند، نکشد یا نجود.
- صبر کردن برای فروکش کردن بیحسی: با توجه به احتمال گاز گرفتن زبان و گونه، تا بعد از بین رفتن علائم بیحسی از خوردن غذا پرهیز شود.
- مصرف غذاهای نرم: درصورتیکه کودک بسیار گرسنه است، میتوانید از غذاهای نرم و مایعات استفاده و از خوراندن غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارند خودداری کنید.
- توجه به احساس سوزن سوزن شدن: کودکان ممکن است پس از بیحسی احساس سوزن شدن یا باد کردن داشته باشند که طبیعی است.
کنترل تورم بعد از دندانپزشکی کودکان
تورم بعد از درمانهای دندانپزشکی، بهویژه در کودکان، امری طبیعی است و معمولاً به دلیل بیحسی موضعی و دستکاری بافتهای لثه رخ میدهد. برای کاهش و کنترل این تورم، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- استفاده از کمپرس سرد هر 20 دقیقه یکبار، به مدت 15 دقیقه روی گونه
- استراحت و عدم انجام فعالیتهای شدید فیزیکی
- مصرف مسکن و ضدالتهاب طبق تجویز پزشک.
- شستشوی دهان با آبنمک گرم (یک قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب گرم)
- پرهیز از غذاهای سفت و جویدنی
- اجتناب از مکیدن نی
کنترل حساسیتهای دندانی بعد از ترمیم دندان کودک
ممکن است بعد از ترمیم، دندان به آب گرم و سرد حساس باشد، چراکه دندان بعد از برداشتن پوسیدگی به عصب نزدیک شده و احساس آزردگی را به وجود میآورد. این حساسیت باید بهمرورزمان طی یک ماه رو به بهبود برود.
- مقدار زمان قابلقبول حساسیت بعد از سرما یا گرما، 10 ثانیه است. اما در صورت وجود درد شبانه، درد خودبهخود و یا حساسیت به سرما و گرما بیشتر از 20 ثانیه، جهت بررسی دندان کودک به پزشک مراجعه نمایید.
ایجاد آبسه بعد از ترمیم دندان
در مواردی که پوسیدگی بسیار بزرگ باشد، ترمیم نیز بسیار عمیق خواهد شد. در این صورت امکان دارد که عصب دندان دچار آسیب غیرقابلبرگشت شده و از بین برود. با مشاهده علائم آبسه در اطراف دندان ترمیمشده در کودک، میبایست در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه نمایید.
احساس بلندی دندان بعد از ترمیم
بعد از رفتن اثر بیحسی، ممکن است کودک در دندان ترمیمشده احساس بلندی کند. در صورت احساس این مسئله، از جویدن روی آن دندان اجتناب و لطفاً برای تنظیم ارتفاع پر کردگی به کلینیک مراجعه کنید.
مراقبتهای پس از عصبکشی دندان شیری
عصبکشی دندان کودک یک درمان رایج است. برای اینکه دندان کودک بعد از درمان خوب شود، به مراقبتهای خاصی نیاز دارد. لطفاً موارد زیر را رعایت کنید:
- اگر دارویی برای کودک شما تجویزشده، دوره درمان را برای کودک کامل کنید
- از کودک بخواهید دهان خود را با آب و نمک بشوید و از دهانشویههای الکی پرهیز کنید.
- برای کاهش تورم و درد، یک کیسه یخ پیچیده شده در پارچه را روی گونه کودک قرار دهید. به مدت 15-20 دقیقه و هر 20 دقیقه یکبار.
- از مسواک نرم استفاده کنید و با ملایمت دندانهای کودک را مسواک بزنید.
- کودک باید پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند.
مصرف آنتیبیوتیک بعد از عصبکشی دندان شیری
عصبکشی دندان شیری بهندرت منجر به عفونت میشود، اما دندانپزشک درصورتیکه دندان کودک شما دچار عفونت شدید شده باشد، یا سیستم ایمنی او ضعیف باشد، آنتیبیوتیک تجویز میکند، در این صورت حتماً باید دوره درمان را بهطور کامل و طبق دستور دندانپزشک تکمیل و کودک را ملزم کنید که بعد از هر وعده غذایی مسواک بزند.
رفع درد دندان پس از پر کردن دندان
پس از ترمیم دندانهای شیری، ممکن است مقداری درد و حساسیت درمحل تزریق بیحسی یا محل قرار دادن چوب بیندندانی احساس شود. این حالت معمولاً طبیعی است و تا چند هفته ادامه مییابد.
اگر فرزندتان از ناراحتی شکایت کرد، میتوانید به او مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را با توجه به توصیههای وزنی روی دارو بدهید. در اغلب موارد خوراندن استامینوفن یک جایگزین قابلقبول برای کاهش درد است. ممکن است یک ساعت طول بکشد تا ناراحتی پس از مصرف دارو از بین برود.
نحوه تغذیه کودکان بعد از ترمیم دندان
مراقبت از انتخاب غذا و نوشیدنی علاوه بر کمک به روند درمان به جلوگیری از ایجاد حفرههای دندانی بیشتر کمک میکند. توجه و رعایت توصیههای زیر امری ضروری است:
- محدود کردن غذاهای شیرین و چسبناک: نوشیدنیهای شیرین، آبنباتهای چسبناک و غذاهای اسیدی میتوانند به دندانها آسیب بزنند. بهتر است مصرف این مواد را محدود کرده یا بهطور کامل از آنها اجتناب کنید.
- شستشوی دهان پس از خوردن شیرینی: برای جلوگیری از تجمع باکتریها، کودک را تشویق کنید پس از خوردن شیرینیها دهان خود را با آب بشوید یا مسواک بزند.
- مصرف غذاهای نرم: تا زمانی که بیحسی دندان از بین برود، بهتر است کودک غذاهای نرم مانند ماست، سوپ، اسموتی، جو دوسر و سس سیب مصرف کند. این کار به دندان درمان شده فشار وارد نمیکند.
- اجتناب از غذاهای سفت و جویدنی: غذاهای سفت و جویدنی میتوانند به پرکردگی دندان آسیب بزنند. بهتر است تا مدتی از خوردن این نوع غذاها خودداری شود.
- نوشیدن آب فراوان: نوشیدن آب به شستشوی دهان و کاهش اسیدیته آن کمک میکند.
- پرهیز از غذاهای داغ و سرد: غذاهای خیلی داغ یا سرد میتوانند باعث حساسیت دندان شوند. بهتر است غذاها را در دمای اتاق سرو کنید.
چه زمانی باید دوباره به دندانپزشک مراجعه کنید؟
در صورت بروز هرگونه درد شدید، تورم زیاد، خونریزی طولانیمدت، حساسیت به سرما و گرما یا تغییر رنگ ترمیم، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
نگران ترمیم دندان کودک نباشید. با رعایت توصیههای دندانپزشک، این روند بهخوبی پیش خواهد رفت. به کودکتان توضیح دهید که چرا ترمیم دندان مهم است و به او کمک کنید تا با این روند کنار بیاید و درنهایت با دندانپزشک کودکتان همکاری نزدیکی داشته باشید. در صورت بروز هرگونه علائم غیرطبیعی یا سؤال حتماً با کلینیک دکتر رامیار تماس بگیرید.