پرکردن دندان با کامپوزیت به دلیل ظاهر طبیعی و کارآمدشان در رفع پوسیدگی دندان، انتخاب رایج به شمار می‌رود. هدف ما در این راهنما، ارائه نکاتی کلیدی برای حفظ سلامت و دوام این ترمیم‌ها و همچنین بهبود مستمر بهداشت دهان و دندان شماست. با رعایت دستورالعمل‌های ساده پس از درمان، می‌توانید ضمن کاهش هرگونه ناراحتی احتمالی، از آسیب‌دیدن ترمیم جلوگیری کرده و طول عمر آن را که می‌تواند تا پنج سال یا بیشتر باشد، افزایش دهید.

مراقبت‌های اولیه بعد از ترمیم کامپوزیت (۲۴ ساعت نخست)

در ۲۴ ساعت ابتدایی پس از انجام پرکردن دندان با کامپوزیت، توجه ویژه به دستورالعمل‌ها اهمیت بسزایی دارد. این دوره به مواد ترمیمی فرصت می‌دهد تا به‌خوبی با دندان یکپارچه شده و بافت‌های دهان شما نیز بهبود یابند.

1.      تا رفع کامل بی‌حسی از خوردن خودداری کنید

ضروری است پیش از اقدام به خوردن یا نوشیدن، صبر کنید تا اثر داروی بی‌حسی موضعی کاملاً از بین برود. پرکردگی بلافاصله پس از قرارگیری روی دندان سفت می‌شود، اما حس‌نکردن نواحی دهان به دلیل بی‌حسی ممکن است منجر به گازگرفتن ناخواسته گونه، زبان یا لب‌ها و در نتیجه آسیب به بافت‌های نرم شود. این وضعیت ممکن است چند ساعت طول بکشد، پس لطفاً صبور باشید.

2.      خوردن غذاهای نرم را در اولویت قرار دهید

پس از رفع بی‌حسی، بهتر است با مصرف غذاهای نرم که نیاز به جویدن کمی دارند، شروع کنید. این کار به کاهش ناراحتی احتمالی ناشی از حساسیت و التهاب جزئی در ساعات اولیه پس از درمان کمک می‌کند می‌توانید از غذاهای زیر استفاده کنید:

  • انواع سوپ، تخم‌مرغ آب‌پز
  • ماست و پودینگ
  • پوره سیب یا سیب‌زمینی
  • انواع پنیر نرم
  • سبزی‌های پخته و نرم؛ مانند هویج بخارپز یا اسفناج

سعی کنید غذاهایی را انتخاب کنید که به‌راحتی و با لقمه‌های کوچک خورده شوند.

3.      به دمای مواد غذایی توجه کنید

مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های بسیار داغ یا بسیار سرد می‌تواند حساسیت دندان تازه ترمیم شده را افزایش دهد. در روز اول بعد از ترمیم دندان بهتر است مواد غذایی با دمای نزدیک به دمای بدن مصرف کنید تا از بروز این ناراحتی جلوگیری شود.

خوردن یخ و غذای خیلی سرد بعد از پر کردن دندان با کامپوزیت ممنوع است
خوردن بستنی بعد از پر کردن دندان با کامپوزیت ممنوع است

مراقبت‌های بلندمدت و عادات صحیح دندانی

پس از گذشت ۲۴ ساعت اولیه، می‌توانید به‌تدریج به رژیم غذایی معمول خود بازگردید. اما دقت کنید که حفظ عادات زیر برای سلامت طولانی‌مدت پرکردن دندان با کامپوزیت و بهداشت کلی دهان و دندان شما ضروری است

1.      مصرف مواد غذایی شیرین و اسیدی را محدود کنید

اگرچه هیچ غذایی به طور کامل ممنوع نیست، اما توصیه می‌شود مصرف مواد غذایی شیرین و اسیدی را کاهش دهید. این نوع مواد می‌توانند احتمال پوسیدگی دندان‌های دیگر و همچنین ناحیه اطراف پرکردگی را در آینده افزایش دهند.

2.      در مصرف غذاهای سفت، چسبنده و ترد احتیاط کنید

غذاهای بسیار سفت، چسبنده یا ترد می‌توانند به پرکردگی شما آسیب وارد کنند و باید بااحتیاط بیشتری مصرف شوند مثل:

  • آجیل و آب‌نبات‌های سفت که می‌توانند فشار زیادی به پرکردگی وارد کرده و باعث ترک‌خوردن یا جداشدن آن شوند.
  • غذاهای چسبنده مانند کارامل و آدامس که به پرکردگی می‌چسبند با ایجاد نیروی کششی منجر به شل‌شدن یا آسیب‌دیدن مواد پرکننده می‌شوند.
  • در مورد غذاهای جویدنی مانند برخی گوشت‌های سفت هم بهتر است در ابتدا احتیاط کنید.

3.      از مصرف مواد غذایی رنگی خودداری کنید

پرکردگی‌های کامپوزیتی نیز مانند مینای دندان طبیعی، می‌توانند در اثر تماس با برخی مواد غذایی و شیمیایی دچار لک شوند. اگر پرکردگی شما در ناحیه قابل دیدی قرار دارد، در انتخاب مواد غذایی زیر که احتمال لک‌شدن دارند، دقت بیشتری به خرج دهید:

  • انواع قهوه و چای
  • نوشابه‌های تیره
  • شراب قرمز
  • چغندر
  • انواع توت رنگی
  • رنگ‌های مصنوعی خوراکی
  • سرکه بالزامیک

همچنین، مصرف دخانیات می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان‌ها و ترمیم‌های دندانی شود. یادتان باشد که انواع خمیردندان سفیدکننده و روش‌های سفیدکردن دندان مثل بلیچینگ تأثیری روی پرکردگی‌های کامپوزیتی ندارند و در صورت لک‌شدن پرکردگی، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

4.      بهداشت دهان و دندان را به‌درستی رعایت کنید

مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن روزانه همچنان برای حفظ سلامت دهان و دندان ضروری است و می‌توانید آن را از روز درمان شروع کنید.

  •  نحوه مسواک‌زدن: از یک مسواک با موهای نرم استفاده و تمام سطوح دندان‌های خود را به‌آرامی و به طور کامل تمیز کنید، به‌خصوص ناحیه اطراف پرکردگی. حداقل دو بار در روز، صبح و قبل از خواب، به مدت دو دقیقه مسواک بزنید. از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید که به تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی کمک می‌کند. با اینکه مسواک‌زدن پس از پرکردن دندان با کامپوزیت معمولاً بی‌خطر است، اما بهتر است چند ساعت صبر کنید تا حساسیت احتمالی اولیه کاهش یابد. از مسواک‌زدن با فشار زیاد که می‌تواند به پرکردگی آسیب برساند، خودداری کنید. بهترین حالت حرکت دایره‌ای ملایم مسواک روی دندان‌ها است.
  • نخ دندان کشیدن: روزانه نخ دندان بکشید تا پلاک و ذرات غذا را از بین دندان‌ها و اطراف پرکردگی پاک کنید. از حرکات آرام بالا و پایین استفاده کنید و از کشیدن ناگهانی نخ دندان که می‌تواند به پرکردگی آسیب برساند، خودداری کنید. برای راحتی بیشتر می‌توان از نخ دندان‌های دسته‌دار در اطراف پرکردگی استفاده کرد.
  • دهان‌شویه: اگر ناحیه پرکردگی هنوز حساس یا دردناک است، شستشو با آب‌نمک گرم می‌تواند به تسکین ناراحتی و ازبین‌بردن باکتری‌های مضر کمک کند. از دهان‌شویه‌های حاوی الکل خودداری کنید، زیرا ممکن است در طولانی‌مدت به ساختار پرکردگی‌های کامپوزیتی آسیب برسانند.

5.      به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید

مراجعه به دندانپزشک حداقل هر شش ماه یک‌بار برای معاینات و جرم‌گیری حرفه‌ای بسیار مهم است. در این جلسات، دندانپزشک وضعیت پرکردگی شما را بررسی  و نحوه قرارگیری دندان‌هایتان را ارزیابی می‌کند و هرگونه مشکل احتمالی را در مراحل اولیه تشخیص می‌دهد. جرم‌گیری منظم به حذف پلاک و جرم دندان کمک می‌کند.

6.    عادات مضر را ترک کنید

واردآوردن فشار بیش از حد به پرکردن دندان با کامپوزیت می‌تواند منجر به آسیب شود و ممکن است نیاز به تعویض یا ترمیم زودرس داشته باشد پس:

  • از جویدن یخ یا اشیای خارجی برای جلوگیری از این آسیب خودداری کنید.
  • دندان‌قروچه یا فشردن دندان‌ها نیز می‌تواند به ترمیم‌های دندانپزشکی آسیب جدی وارد کند. اگر دچار این عادات هستید، برای درمان آن اقدام کنید. دندانپزشک شما ممکن است استفاده از نایت گارد را برای محافظت از دندان‌ها و پرکردگی‌هایتان توصیه کند.
  • به‌خاطر داشته باشید مدیریت استرس و آگاه بودن از فشردن دندان‌ها در طول روز کمک‌کننده  است.

رسیدگی به حساسیت و درد

احساس مقداری حساسیت یا درد خفیف تا متوسط پس از دریافت پرکردن دندان با کامپوزیت دندان امری طبیعی است.

این حالت می‌تواند ناشی از جاافتادن پرکردگی، تطابق دندان با مواد ترمیمی، تزریق و یا قراردادن چوب بین‌دندانی یا التهاب جزئی باشد و معمولاً طی چند ساعت تا چند روز برطرف می‌شود. برای تسکین هرگونه درد یا ناراحتی می‌توانید از مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.

اگر حساسیت بیش از چند روز یا چند هفته، به‌خصوص در برابر دماهای گرم یا سرد، ادامه یافت یا اگر درد تیز و ضربان‌داری را تجربه کردید که تسکین نمی‌یابد، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. این علائم ممکن است نشان‌دهنده مشکلاتی مانند قرارگیری نامناسب پرکردگی، عفونت زمینه‌ای یا پوسیدگی بیشتر در زیر پرکردگی باشد. درد تیز و ضربان‌دار مداوم همچنین می‌تواند نشانه گسترش پوسیدگی به عصب دندان باشد که در این صورت ممکن است نیاز به درمان ریشه داشته باشید.

احساس بلندی یا زبری در دندان پرکرده

ممکن است ترمیم شما بلند باشد، یعنی دندان ترمیم شده زودتر از سایر دندان ها، با دندان مجاور تماس پیدا کند. لذا برای اصلاح به پزشک خود مراجعه کرده تا این مسئله برطرف شود.

در صورتی که بعد از ترمیم بین محل ترمیم و دندان مجاور گیر غذایی وجود داشت و یا نخ دندان را پاره کرد، به پزشک خود مراجعه فرمائید.

در صورت احساس تیزی و یا زبری روی دندان ترمیم شده، جهت پالیش و رفع زبری، با پزشک خود هماهنگ نمائید.

جمع‌بندی

مراقبت از پرکردن دندان با کامپوزیت ترکیبی از رعایت دقیق دستورالعمل‌ها در دوره اولیه و حفظ عادات بهداشت دهان و دندان در طولانی‌مدت است. با توجه به نوع تغذیه، رعایت بهداشت دهان، مراجعه منظم به دندانپزشک و اجتناب از عادات مضر، می‌توانید به حفظ دوام و موفقیت پرکردگی خود کمک کرده و لبخندی سالم و زیبا را برای سال‌های طولانی حفظ کنید. در صورت بروز هرگونه نگرانی یا ناراحتی مداوم، لطفاً با یکی از شعب کلینیک دکتر تماس بگیرید تا برای تعیین وقت ملاقات اقدام شود. ما در کنار شما برای حفظ سلامت دهان و دندانتان هستیم.

4.2 12 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مسعود کمانی
مسعود کمانی
8 ماه قبل

باسلام بنده حدود یکماه پیش قسمتی از دندان های پوسیده و مشکل دار خود را ترمیم کرده .و اکنون پس از گذشت یکماه دارای درد بسیار در فک پایین میباشم بطوریکه غذا خوردن هم برایم سخت شده است لطفا راهنمایی فرمایید

دکتر آرش رامیار
مدیر
پاسخ به  مسعود کمانی

با سلام.دلایل احتمالی درد فک پس از ترمیم دندان می تواند موارد زیر باشد.
ترمیم نامناسب، عفونت، حساسیت به مواد ترمیمی یا مشکل در عصب دندان. بهتر است برای مشخص شدن علت درد، به دندانپزشکتان مراجعه کنید.