اگر به دلایل مختلفی مثل پرکردگی و شکستگی و ساختار طبیعی دندان دچار آسیب شود، دندانپزشک استفاده از روکش را برای ترمیم و بازیابی استحکام ساختاری آن پیشنهاد دهد. گزینههای دیگری مانند آنله onlay)) را نیز برای این کار وجود دارد. ما در این مقاله، چرایی انتخاب آنله و روکش، تفاوتهای بین آنها و اینکه کدام گزینه برای دندان شما مناسبتر است را مورد بررسی قرار داده ایم. أاشتن دانش کافی از این تکنیکها میتواند لبخند و اعتماد به نفس شما را بازگرداند.
روکش دندان چیست و چرایی نیاز به آن؟
روکش دندان ساختاری است که کل دندان شما را میپوشاند. روکشهای دندانی سفارشی هستند و متناسب با فرم دندان و دهان شما ساخته میشوند.
دلیل اصلی داشتن استفاده از روکش دندان جلوگیری از ترک خوردگی و افزایش استحکام هسته دندانی است. اگر دندانتان دچار پوسیدگی شده باشد ،دندانپزشک شما احتمالاً آن دندان شما را با مواد ترمیمی پر میکند. میزان پر کردگی دندان رابطه مستقیمی با گستردگی پوسیدگی دندان شما دارد. هر چه پوسیدگی عمیقتر و گستردهتر باشد، ساختار بیشتری از دندان برداشته میشود.
گاز گرفتن و جویدن نیروی عمودی زیادی را مستقیماً به پایین دندان هدایت میکند. پس از مدتی، این نیروها موجب ایجاد ترکهای ریزی در دندان میشود. با ادامه دار شدن ترک دندانی، ممکن است ساختار دندانی سست شده و ناگهان بخشی از دندان را از دست بدهید.
اگر آسیب خیلی زیاد نباشد، معمولاً میتوان دندان را با با گذاشتن روکش (یا شاید پرکردن، بسته به شرایط) نجات داد، اما اگر شکستگی بزرگ باشد، ممکن است برای همیشه دندان خود را از دست بدهید و پزشک مجبور باشد دندان پوسیده شما را کشیده و آن را با یک ایمپلنت دندان یا بریج های دندانی جایگزین کند. ایمپلنت دندان نیز خود نیاز به روکش خواهد داشت.
اگر در این شرایط قرار گرفتید، دندانپزشک شما میتواند به طور کامل به شما مشاوره دهد. تمام تلاش متخصصان در این است که از این اتفاق جلوگیری و تا جای ممکن از روکش دندان به عنوان کلاهک ایمنی برای دندان استفاده کنند. این کار از ترکخوردگی های بیشتر محافظت و دندان را پایدارتر میکند.
روکش دندان و آنله کدام بهتر است؟
در اصل، روکش دندان و آنله هر دو یک کار و هدف را دنبال میکنند. تفاوت اصلی این دو روش در این است که روش آنله تا حد زیادی از ساختار طبیعی دندان شما را حفظ میکند. در طول سالها پژوهش و تجربه، استانداردهای دندانپزشکی ترمیمی بهبود و توسعه یافته و تکنیکهای دندانپزشکی همواره در حال تغییر هستند. و این تغییرات به دندانپزشکان اجازه میدهد تا گزینههای مختلف درمانی را به بیماران ارائه دهند.
در گذشته دندانپزشکان مجبور بودند تا از روکش دندان برای پوشاندن کل دندان استفاده کنند، زیرا سیمانهای دندانی آنقدرها مستحکم و مقاوم نبودند که بتوانند از ساختار باقیمانده دندان محافظت کنند. روکشها هر چه بیشتر دور ساختار دندان قرار میگرفتند، ماندگاری بیشتری داشتند.
امروزه سیمان دندانی که دندانپزشکان استفاده میکنند بسیار باکیفیت است. از این مواد میتوان فقط برای پوشاندن قسمتهای مهم دندان که واقعاً نیاز به محافظت دارند استفاده کرد. هرچه دندان کمتری بپوشانیم، ساختار دندان بیشتری را میتوانیم نجات دهیم.
برای آمادهسازی دندان برای روکش، ابتدا قسمتی از ساختار طبیعی دندان را می تراشند. اما استفاده از آنله مقدار زیادی از ساختار دندان را نجات میدهد. چرا که بر خلاف روکش معمولی که نیاز به تراش دوبرابر سطح دندان دارد، برای آنله این مقدار بسیار کمتر است.
هزینه روکش دندان و آنله چه قدر است
هزینه روکش دندان و آنله به عوامل مختلفی مانند جنس مواد استفاده شده، میزان آسیب دندان، پیچیدگی کار و دستمزد دندانپزشک بستگی دارد. به طور کلی، روکش دندان به دلیل پوشش کامل دندان و نیاز به تراش بیشتر، هزینه بیشتری نسبت به آنله دارد. آنله نیز به دلیل نیاز به ساخت در لابراتوار و دقت در قرارگیری، نسبت به پرکردگیهای معمولی گرانتر است.
قیمت دقیق هر درمان دندانپزشکی ممکن است در کلینیکهای مختلف متفاوت باشد. برای اطلاع از هزینههای دقیق، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کرده و از او مشاوره بگیرید. هممچنین از فرم زیر می توانید برای برآورد هزینه ایمپلنت نیز استفاده کنید:
آیا آنله همیشه بهتر از روکش دندان است؟
دندانپزشکان متخصص و بهروز همیشه بهترین روش را برای نگهداری دندان انجام میدهد. اگر تاج دندانی شما نیاز به ترمیم گسترده و حتی جایگزینی دارد، بنابراین ممکن است روکش برای شما انتخاب مناسبتری است. بااینحال، اگر دندان شما نیاز به پوشش کمتری دارد، آنله ممکن است گزینه بهتری باشد. عوامل زیادی روی این تصمیم تأثیر میگذارند، بنابراین اینکه بگویم کدام روش برای دندان شما بهتر است، گزافی بیش نیست.
اگر میخواهید در مورد روکش دندان و آنله بیشتر بدانید، با شماره پذیرش کلینیک دکتر رامیار تماس بگیرید. هیچوقت برای داشتن دهان و دندان سالم دیر نیست.