ایمپلنتهای دندانی، بهترین گزینه برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته شما هستند؛ زیرا آنها نرخ موفقیت بسیار بالایی دارند و راحتی و زیبایی فوقالعادهای ارائه میدهند. برای آنکه از حداکثر کارایی و دوام ایمپلنت دندان بهرهمند شوید، باید توصیههای دندانپزشک و همچنین نکات مراقبتی پس از جراحی را بهدقت رعایت کنید. یکی از مواردی که تمامی متخصصان دندانپزشکی روی آن تأکید میکنند، ترک سیگار قبل از ایمپلنت است. دلیل این امر، تأثیر سیگار روی ایمپلنت دندان و افزایش ریسک شکست ایمپلنت به دنبال مصرف مداوم سیگار است. در مطلب امروز توضیح میدهیم که سیگار کشیدن چگونه میتواند بر موفقیت ایمپلنت دندان شما تأثیر منفی بگذارد.
آیا انجام ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری امکانپذیر است؟
دریافت ایمپلنت دندان، شرایط خاصی دارد که یکی از آنها عدم استفاده از دخانیات است. به دلایلی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، مصرف محصولات دخانیات میتواند ریسک شکست ایمپلنت را افزایش دهد. آیا این بدان معناست که افراد سیگاری نمیتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند؟ خیر. بهعنوان یک فرد سیگاری، شما همچنان میتوانید ایمپلنت دندان انجام دهید؛ اما لازم است بدانید که سیگار کشیدن میتواند بر موفقیت درمان ایمپلنت شما تأثیر منفی بگذارد و کارایی و عملکرد آن را کاهش دهد. با توجه به هزینه نسبتاً بالای ایمپلنت دندان و روند درمان طولانیمدت آن، شکست ایمپلنت میتواند واقعاً ناامیدکننده باشد. به همین خاطر در چنین مواردی معمولاً دندانپزشک یا جراح دهان قبل از شروع پروسه درمان، در مورد عواقب احتمالی استفاده از سیگار در طی درمان ایمپلنت با شما صحبت خواهد کرد.
رابطه سیگار کشیدن با ایمپلنت های دندانی
مصرف دخانیات از جمله سیگار از جنبههای مختلف به افزایش احتمال شکست ایمپلنت دندان منجر میشود. شکست ایمپلنت دندان ممکن است در کوتاهمدت یا درازمدت اتفاق بیفتد. متأسفانه سیگار کشیدن با ایجاد شرایط بدنی نامطلوب در شکست کوتاهمدت و طولانیمدت ایمپلنت نقش دارد. در ادامه توضیح میدهیم که سیگار و ایمپلنت چه تداخلی با یکدیگر دارند و مصرف دخانیات چگونه میتواند به ایمپلنت شما صدمه بزند.
اختلال در عملکرد غدد بزاقی: سیگار کشیدن با کاهش سرعت جریان بزاقی باعث افزایش خشکی دهان میشود. باکتریهای بیماریزا در محیط خشک دهان بهسرعت تکثیر میشوند. بررسیها نشان میدهد که احتمال التهاب لثه، تجمع جرم و تارتار، پوسیدگی و لق شدن دندان در افراد سیگاری بهمراتب بیشتر از سایرین است. چنین شرایطی بر سلامت و یکپارچگی ایمپلنت دندان تأثیر میگذارد.
طولانی شدن روند بهبودی: تجربه کردن علائمی نظیر درد، خونریزی جزئی، تورم و… پس از جراحی ایمپلنت کاملاً نرمال است. این موارد، واکنش طبیعی بدن شما نسبت به جراحی دهان هستند و بخشی از روند بهبودی محسوب میشوند. اما نیکوتین موجود در سیگار و سایر دخانیات، روند بهبودی را کُندتر میسازد و به عوارضی نظیر افزایش درد پس از جراحی، خونریزی شدید در روزهای ابتدایی پس از عمل و تورم شدید منجر میشود.
افزایش ریسک عفونت پس از عمل: سیگار کشیدن، خطر ابتلا به عفونت پس از جراحی ایمپلنت را افزایش میدهد؛ زیرا نیکوتین موجود در سیگار رگهای خونی دهان را باریک (تنگ) میکند و جریان خون را کاهش میدهد. کمبود جریان خون بر سیستم ایمنی بدن تأثیر منفی میگذارد و مانع از مبارزه گلبولهای سفید با باکتریها و عفونت میشود. مهمترین عوارض نیکوتین بر ایمپلنت شامل اختلال در عملکرد سیستم ایمنی و افزایش احتمال عفونت پس از جراحی دهان است که این مورد میتواند به شکست ایمپلنت منجر شود.
افزایش احتمال بیماری لثه در درازمدت: ایمپلنتهای دندانی برای پایداری و ثبات طولانیمدت باید توسط لثههای محکم و سالم پشتیبانی شوند. نیکوتین و محصولات جانبی آن در عملکرد سلولهای بافت لثه اختلال ایجاد میکنند. یک بافت لثه ناسالم، خطر ابتلا به بیماریهای لثه را افزایش میدهد و به شل شدن لثه، بیثباتی و لق شدن ایمپلنت منجر میشود.
تسریع ازدستدادن استخوان: درصورتیکه پایه ایمپلنت نتواند با بافت استخوانی اطراف بهخوبی یکپارچه شود (فرایند همجوشی)، شکست ایمپلنت دندان اتفاق میافتد. روند ازدستدادن استخوان در بیماران سیگاری بهمراتب سریعتر از بیماران غیرسیگاری است. نکته مهم دیگر، تأثیر سیگار بر ترمیم استخوان است. این مسئله بدان معناست که سیگار کشیدن باعث افزایش سرعت تحلیل استخوان و کاهش قابلیت ترمیم استخوان میشود. بدون وجود استخوانهای فک قوی و سالم، ایمپلنتهای شما نمیتوانند دوام و کارایی مطلوبی داشته باشند.
افزایش احتمال پری ایمپلنتیت: پری ایمپلنتیت یک بیماری التهابی است که لثه و بافت استخوانی اطراف ایمپلنتهای دندانی را درگیر میکند. در این وضعیت، بافتهای اطراف ایمپلنت عفونی و ملتهب میشوند. آکادمی پریودنتولوژی آمریکا هشدار میدهد که سیگار کشیدن، عامل اصلی ایجاد پری ایمپلنتیت است و میتواند به شکست ایمپلنت و نیاز به جراحیهای اضافی منجر شود.
افزایش ریسک شکست ایمپلنت: شکست ایمپلنت دندانی میتواند در هر مرحلهای از روند درمان اتفاق بیفتد؛ از دوره بهبودی گرفته تا ماهها یا حتی سالها پس از کاشت ایمپلنت. اگر لثه و بافت استخوانی اطراف ایمپلنت سالم نباشد، ایمپلنت دیر یا زود از کار میافتد. نیکوتین و سایر مواد شیمیایی موجود در سیگار استخوان را تضعیف میکند و اتصال ایمپلنت با استخوان را دشوارتر میسازد. علاوه بر این، سیگار کشیدن میتواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد و در صورت عدم درمان در اسرع وقت، ایمپلنت را با شکست مواجه سازد.
ترک سیگار قبل از ایمپلنت
اگر یک فرد سیگاری هستید که قرار است ایمپلنت دندان انجام دهد، لازم است به توصیه دندانپزشک یا متخصص ایمپلنت خود در مورد ترک سیگار (هر چند بهصورت موقت) عمل کنید. شما باید حداقل از دو هفته قبل از جراحی ایمپلنت سیگار نکشید تا تأثیر سیگار روی ایمپلنت دندان را تا حد ممکن کاهش دهید. ترک سیگار و سایر دخانیات قبل از ایمپلنت به کاهش عوارض کوتاهمدت جراحی کمک خواهد کرد.
سیگار کشیدن بعد از ایمپلنت
بهترین کاری که میتوانید برای بالا بردن شانس موفقیت ایمپلنت دندان خود انجام دهید، کنار گذاشتن سیگار برای همیشه است. اما اگر این کار در طولانیمدت برایتان امکانپذیر نیست، حداقل یک تا سه ماه پس از جراحی ایمپلنت سیگار نکشید. این بازه زمانی اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا همجوشی پایه ایمپلنت با استخوان فک حدود ۳ ماه طول میکشد و درصورتیکه این پروسه بهخوبی پیش رود، شانس موفقیت ایمپلنت تا حد بسیار زیادی افزایش مییابد. بعد از طی شدن این مدت زمان و در صوت تأیید دندانپزشکتان میتوانید گاهی اوقات سیگار بکشید؛ اما نه بهاندازه قبل از جراحی ایمپلنت.
کاهش عوارض نیکوتین بر ایمپلنت
گاهی اوقات ممکن است به دلایلی (مانند وابستگی شدید، استرس، شرایط کاری و…) قادر نباشید پس از دریافت ایمپلنت، سیگار را به طور کامل کنار بگذارید. در چنین شرایطی با بهکارگیری نکات زیر میتوانید تأثیر سیگار روی ایمپلنت را به حداقل برسانید.
کاهش مصرف سیگار: برای محافظت از ایمپلنتهای خود باید تاحدامکان مصرف سیگار را کاهش دهید. به عنوان مثال بهجای کشیدن یک نخ سیگار کامل فقط از نصف طول یک سیگار استفاده کنید.
مسواک زدن پس از سیگار: سیگار باعث افزایش تجمع باکتریها در دهان میشود و احتمال ابتلا به بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان را افزایش میدهد. مسواک زدن دندانها بعد از هر سیگار به از بین بردن ترکیبات و باکتریهای مضر جمع شده در دهان کمک میکند. اگر به مسواک دسترسی ندارید، بعد از سیگار کشیدن بلافاصله دهانتان را با آبنمک یا آب معمولی غرغره کنید.
استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید: یکی از اثرات بالقوه سیگار کشیدن، خشکی دهان است که ریسک پوسیدگی دندان را افزایش میدهد. اگر سیگاری هستید، حتماً از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید. این ماده به جبران مواد معدنی ازدسترفته و تقویت مینای دندان کمک میکند و در جلوگیری از پوسیدگی دندان بسیار مؤثر است.
چکاپهای دندانپزشکی منظم: سیگار کشیدن باعث افزایش پلاک روی دندانها میشود و پاسخ ایمنی بدن را کاهش میدهد. تضعیف سیستم ایمنی، مبارزه با عفونتها یا ترمیم آسیب را برای بدن شما دشوارتر میسازد. ویزیتهای دندانپزشکی منظم به تشخیص و درمان بهموقع مشکلات دهان و دندان و همچنین جلوگیری از آنها کمک میکند.
حرف آخر
در بخشهای فوق درباره تأثیر سیگار روی ایمپلنت دندان صحبت کردیم. مشاهده نمودید که سیگار کشیدن به کُند شدن روند بهبودی، افزایش احتمال خونریزی و عفونت پس از جراحی، همجوشی ناموفق پایه ایمپلنت با استخوان فک و در نتیجه افزایش ریسک شکست ایمپلنت منجر خواهد شد. به همین خاطر متخصصان ایمپلنت توصیه میکنند که حداقل از دو هفته قبل تا سه ماه بعد از جراحی ایمپلنت سیگار نکشید. همچنین برای افزایش احتمال موفقیت ایمپلنت بهتر است سیگار را برای همیشه ترک کنید. اگر اینکار برایتان مقدور نیست، میزان و تعداد دفعات مصرف سیگار را به حداقل برسانید و در رعایت بهداشت دهان و دندان دقیقتر عمل کنید.