ایمپلنتهای دندانی بهعنوان مطمئنترین و بادوامترین روش جایگزینی دندانهای ازدسترفته شناخته میشوند. آنها یک جایگزین طبیعی و کاربردی برای دندان مصنوعی و بریجهای سنتی هستند. با این حال بسیاری از بیماران هنوز مطمئن نیستند که این گزینه، راه حل مناسبی برای پر کردن جای خالی دندانهای ازدسترفته آنها باشد. با توجه به قیمت ایمپلنت دندان و پروسه نسبتاً طولانی آن کاملاً منطقی است که بخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این روش درمانی کسب نمایید. آگاهی از تفاوت بین دندانهای طبیعی و ایمپلنت به شما کمک میکند که آگاهانهتر تصمیمگیری نمایید. در این مطلب به مقایسه ایمپلنت با دندان طبیعی میپردازیم و توضیح میدهیم که چه تفاوتها و شباهتهایی بین آنها وجود دارد.
ایمپلنت در برابر دندان طبیعی: بررسی شباهتها
ایمپلنتهای دندانی از چند نظر شبیه دندانهای طبیعی هستند و به همین خاطر تا این اندازه محبوب شدهاند؛ از جمله:
عملکرد: مهمترین شباهت ایمپلنت با دندان طبیعی که بیش از سایر موارد مورد توجه قرار میگیرد، عملکرد مشابه آنهاست. ایمپلنتهای دندانی، عملکرد دندانهای طبیعی را تقلید میکنند. این مسئله بدان معناست که امکان جویدن راحت و صحبت کردن عادی را فراهم مینمایند و ثبات و استحکامی مشابه دندانهای طبیعی دارند.
نحوه مراقبت: یکی دیگر از مواردی که در مقایسه ایمپلنت با دندان طبیعی مد نظر قرار میگیرد، یکسان بودن روش نگهداری از آنهاست. مراقبت از دندانهای طبیعی شامل مسواک زدن منظم روزانه، کشیدن نخ دندان و چکاپهای دندانپزشکی منظم به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه است. ایمپلنتهای دندانی نیز به مراقبتهای بهداشتی مشابه (از جمله مسواک زدن، کشیدن نخ دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک) نیاز دارند. با وجود آنکه ایمپلنتها پوسیده نمیشوند؛ اما مراقبت مناسب از بافت لثه اطراف آنها برای جلوگیری از التهاب بافت نرم اطراف ایمپلنت دندان بسیار مهم است.
طول عمر ایمپلنت: اگرچه عواملی مانند ژنتیک و رژیم غذایی بر میزان ماندگاری دندانهای طبیعی تأثیر میگذارد؛ اما نباید از اهمیت رعایت بهداشت دهان و دندان غافل شوید. با مراقبت مناسب دندانهای طبیعی شما میتوانند تا آخر عمر دوام بیاورند. ایمپلنتهای دندانی نیز در صورت رعایت بهداشت و چکاپهای دندانی منظم، ماندگاری مادام العمر دارند. این شباهت ایمپلنت با دندان طبیعی فوق العاده است.
ظاهر: دندانهای شما ظاهر طبیعی و رنگهای هماهنگی دارند. ایمپلنتهای دندانی نیز به گونهای سفارشیسازی میشوند که با رنگ، شکل و اندازه دندانهای طبیعی مجاور همخوانی داشته باشند و لبخندی زیبا و غیرتصنعی ایجاد کنند. شباهت ایمپلنت با دندان طبیعی از نظر ظاهری به حدی زیادی است که هیچ کس متوجه مصنوعی بودن دندان شما نخواهد شد (مگر آنکه خودتان بگویید)!
سلامت استخوان: این مورد، یکی از مهمترین جنبههای مقایسه ایمپلنت با دندان طبیعی است که به احتمال زیاد از زبان دندانپزشکتان شنیدهاید. دندانهای طبیعی از طریق جویدن و گاز گرفتن، استخوان فک را تحریک میکنند و باعث حفظ تراکم این استخوان میشوند. ایمپلنتهای دندانی نیز دقیقاً همین کار را انجام میدهند و با جلوگیری از تحلیل استخوان فک به حفظ ساختار طبیعی صورت کمک میکنند.
مقایسه ایمپلنت با دندان طبیعی: بررسی تفاوتها
با وجود شباهتهای متعددی که بین دندان طبیعی و ایمپلنت وجود دارد، این دو از چند نظر با یکدیگر متفاوت هستند. برجستهترین انواع تفاوت ایمپلنت با دندان طبیعی شامل موارد زیر است.
نحوه اتصال به فک: اصلیترین فرق ایمپلنت با دندان طبیعی، نحوه اتصال آن به فک است. پایه ایمپلنت از طریق فرایندی به نام همجوشی با استخوان فک ادغام میشود. به همین خاطر ایمپلنتهای دندانی کاملاً ثابت هستند و هیچ گونه حرکتی ندارند. در مقابل، دندان طبیعی با استخوانی که از آن حمایت میکند، یکپارچه نمیشود. بلکه اتصال دندان طبیعی به فک از طریق رباطهای لثه (الیاف ریزی که دندان را به طور کامل احاطه کردهاند) صورت میگیرد. به همین خاطر دندانهای طبیعی، یک حرکت بسیار جزئی دارند.
احتمال پوسیدگی: یک تفاوت بسیار بارز در مقایسه ایمپلنت با دندان طبیعی، احتمال پوسیدگی آنهاست. همانطور که میدانید دندانهای طبیعی مستعد پوسیدگی هستند؛ در حالی که ایمپلنتها دچار پوسیدگی نمیشوند. البته این تفاوت ایمپلنت با دندان طبیعی به معنای بی توجهی به اصول مراقبت دهان و دندان نیست. عدم رعایت اصول بهداشتی دهان میتواند به ایجاد عفونت باکتریایی و بیماری لثه و در نهایت شکست ایمپلنت منجر شود.
پاسخ التهابی: دندانهای طبیعی دارای فیبرها یا الیافی هستند که به دلیل قرارگیری در برابر رباط پریودنتال بهعنوان یک سپر فیزیکی در برابر تهاجم باکتریها عمل میکنند. همچنین دندانهای طبیعی سالم کاملاً به لثه چسبیدهاند. این امر پیشرفت بیماری لثه را محدود مینماید و مانع گیر کردن و پایین رفتن باکتریها میشود. چنین سپر فیزیکی در ایمپلنتهای دندانی وجود ندارد. علاوه بر این، لثههای اطراف ایمپلنت در اغلب موارد به ایمپلنت کاملاً متصل نیستند و فاصله کمی از پایه ایمپلنت دارند. بنابراین باکتریهای مضر به راحتی میتوانند در این قسمت از لثه بمانند و رشد کنند و حتی پایینتر بروند. این وضعیت میتواند خطر التهاب را افزایش دهد و در نهایت به پری ایمپلنتیت منجر شود.
عصب و عروق خونی: در داخل دندانهای طبیعی، اعصاب و عروق خونی وجود دارد و به همین خاطر شما در هنگام پوسیدگی یا عفونت، درد شدیدی احساس میکنید. اما ایمپلنتهای دندانی به علت مصنوعی بودن، فاقد اعصاب و عروق خونی هستند. بنابراین اگر به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان دچار عفونت و التهاب لثه شوید و احساس درد کنید، این درد به بافتهای اطراف ایمپلنت مربوط میشود، نه خود ایمپلنت.
جنس ریشه: پایه ایمپلنت دندان که درون فک قرار میگیرد و نقش ریشه دندان مصنوعی را ایفا میکند، از جنس تیتانیوم است. این ماده، استحکام و مقاومت بالا و همچنین سازگاری فوق العادهای بالایی با بدن انسان دارد و معمولاً حساسیتی ایجاد نمیکند. در مقابل، ریشه دندان طبیعی از کمپلکس عاج – پالپ و سِمان پوشاننده تشکیل شده است و رباط پریودنتال (PDL)، آن را در فک نگه میدارد.
سخن پایانی
ایمپلنتهای دندانی و دندانهای طبیعی، هر دو مزایا و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. در حالی که هیچ روش جایگزینی دندان نمیتواند تمام ویژگیهای دندانهای طبیعی را ارائه دهد اما ایمپلنتهای دندانی با فاصله نسبتاً زیادی نسبت به سایر گزینههای موجود (مانند پروتز، بریج و …) در صدر فهرست روشهای جایگزینی دندان ازدسترفته قرار میگیرند. مقایسه ایمپلنت با دندان طبیعی نشان میدهد که ایمپلنتهای دندانی، یک راه حل مطمئن، کاملاً راحت و فوق العاده جذاب برای پر کردن جای خالی دندانهای شما هستند و اگر به خوبی از آنها مراقبت کنید، ماندگاری مادام العمر خواهند داشت.
منابع:
https://oceansidefamily.com/dental-implants-vs-natural-teeth-a-comparative-analysis/
https://metrosmiles.com/blog/how-dental-implants-compare-to-natural-teeth/