انواع روکش های دندانی برای ایمپلنت

از دست دادن دندان‌ها به دلایل مختلف می‌تواند ا زیبایی و اعتمادبه‌نفس فرد را تحت‌الشعاع قرار دهد. خوشبختانه، علم دندانپزشکی با ارائه راه‌حل‌های مختلف به افراد کمک می‌کند تا دوباره صاحب لبخندی زیبا و دندان‌هایی سالم شوند. یکی از این راه‌حل‌ها، استفاده از ایمپلنت‌های دندانی است. ایمپلنت‌ها پایه‌ای محکم برای روکش‌های دندانی ایجاد می‌کنند که جایگزین دندان‌های ازدست‌رفته شما می‌شوند. در این مقاله، به بررسی انواع روکش ایمپلنت دندان، مزایا و معایب هرکدام و نکاتی که باید در هنگام انتخاب روکش ایمپلنت به آن‌ها توجه کنید، خواهیم پرداخت.

روکش ایمپلنت چیست؟

روکش ایمپلنت دندان نوعی دندان مصنوعی است که در بالای ایمپلنت دندان قرار می‌گیرد تا ظاهر و عملکرد دندان ازدست‌رفته را بازیابی کند. ایمپلنت‌ها با جراحی در استخوان فک قرار می‌گیرند و نقش ریشه دندان را ایفا می‌کنند. بعد روکش ایمپلنت که شبیه دندان ازدست‌رفته است، به‌وسیله چسب یا پیچ به این ایمپلنت‌ها متصل می‌شود.

نحوه کار روکش دندان روی ایمپلنت
نحوه قرارگیری انواع روکش روی ایمپلنت

روکش ایمپلنت چگونه نصب می‌شود؟

پس از کاشت پایه ایمپلنت، اتصال اباتمنت و قالب‌گیری و آماده شدن روکش، بسته به اینکه روکش شما پیچی یا چسبی باشد، مراحل کار متفاوت است.
اگر روکش شما به‌صورت چسبی باشد، دندان‌پزشک بعد از بررسی دقیق روکش و رفع نقایص، آن‌ را با سیمان مخصوص دندانپزشکی روی اباتمنت می‌چسباند.

اگر روکش شما از نوع پیچی باشد، بعد از بررسی دقیق و رفع نقایص، دندان‌پزشک روکش را با استفاده از یک پیچ مخصوص بسیار زیر به اباتمنت مخصوص متصل می‌کند. سپس با مواد پرکننده، باقی‌مانده سوراخ رو پر می‌کند تا سطح روکش صاف شود و مواد غذایی داخل آن نرود.

جدول مقایسه انواع روکش ایمپلنت دندان

نوع روکش مزایا معایب قیمت (تومان)
زیرکونیا یا سرامیکی  ظاهری بسیار طبیعی و شبیه به دندان 

بسیار قوی و بادوام 

مقاوم در برابر سایش و خوردگی 

سازگاری با لثه 

عدم ایجاد حساسیت

عمر طولانی (10 تا 15 سال یا بیشتر)

 قیمت بالا 12،400،000 تا 16،500،000
IPS و Special

ظاهر بسیار طبیعی

ضد لک و سایش

سازگار با بافت لثه و مقاوم به کروژن 

پیشگیری از تغییر رنگ لثه

متریال و لابراتوار Special

قیمت بالا

زمان تولید بیشتر

15،400،000 تا 19،300،000
روکش PFM   

 قیمت مناسب 

بادوام

ظاهری مصنوعی 

ممکن است باعث حساسیت لثه شود 

عدم وجود شفافیت

9،100،000 تا 13،100،000

بررسی انواع روکش ایمپلنت دندان

انتخاب روکش مناسب برای ایمپلنت دندان، تصمیمی مهم است که بر زیبایی، عملکرد و دوام دندان شما تأثیر می‌گذارد. هرکدام از این نوع‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

روکش زیرکونیا

روکش ایمپلنت زیرکونیا این نوعی روکش سرامیکی است که از اکسید زیرکونیوم تشکیل‌شده که از چینی و برخی آلیاژهای فلزی محکم‌تر است. این روکش لبه‌های تیز کمتری در اثر ساییدگی طبیعی در طول زمان ایجاد می‌کند. روکش‌های زیرکونیوم نسبت به همتایان چینی خود مثل PFM فشار و آسیب کمتری به دندان‌های مقابل وارد می‌کنند.

روکش زیرکونیا به خاطر جنس و نحوه تولید در لابراتوارهای دندانپزشکی از دیگر روکش‌ها گران‌تر است اما در مقابل هم دوام بیشتری و هم ظاهر طبیعی‌تر. در صورتی که بودجه محدودی برای ایمپلنت دارید و روکش PFM یک انتخاب جایگزین بهتری برای شما محسوب می‌شود.

اگر بخواهیم روکش زیرکونیا را با Emax مقایسه کنیم، روکش‌های ای مکس ظاهر شفاف‌تری دارند اما شاید دوام کمتری داشته باشند. برای ایمپلنت دندان‌های عقبی، زیرکونیا گزینه خوبی برای شما است.

زیر کونیا یا pFM
روکش زیر کونیا لایه فلزی ندارد و ظاهر دندانی زیباتری دارد

روکش سرامیکی

روکش‌های تمام سرامیکی یا روکش‌های چینی بیش از هر نوع روکش دیگری، ظاهری شبیه مینای دندان دارند. تکنسین‌های دندانپزشکی از مواد مختلفی برای ساخت روکش‌های سرامیکی استفاده می‌کنند، اما یکی از محبوب‌ترین مواد، دی‌اکسید زیرکونیوم است.

برای تولید روکش ایمپلنت سرامیکی از فرآیند تف جوشی یا زیرکونیوم تثبیت‌شده با ایتریوم، که مقاومت بسیار بالایی در برابر شکستگی دارد استفاده می‌شود. روکش سرامیکی گزینه بهتری برای شما است اگر:

  • به فلز حساسیت دارید
  • بودجه شما برای داشتن روکشی شبیه دندان‌های خودتان محدود نیست.
  • دوست دارید دندان‌های شفافی داشته باشید.

راستی می توانید از فرم زیر  و انتخاب روکش دلخواه، محدوده قیمت نهایی ایمپلنت دندانی مورد نظر خود را تخمین بزنید.

روکش پرسلن متصل به فلز (PFM)

روکش‌های PFM روکش‌های فلزی هستند که لایه‌ای از پرسلن روی فلز آن‌ها ذوب شده است. نحوه تولید این روکش‌ها موجب می‌شود تا تقریباً به‌اندازه روکش‌های تمام فلزی بادوام باشند اما زیباتر باشند. در سال‌های گذشته روکش‌های PFM محبوب‌ترین روکش‌ها در دندانپزشکی بودند.

روکش‌های PFM هنوز هم امروزه مورداستفاده قرار می‌گیرند دلیل اینکه روکش‌های PFM ممکن است همچنان ترجیح داده شوند، این است که فلز زیرین باعث می‌شود روکش محکم‌تر و باثبات‌تر شود. اما امروزه دندان‌پزشکان ترجیح می‌دهند برای روکش ایمپلنت دندان‌های جلویی از روکش‌های تمام سرامیکی استفاده کنند.

برای مقایسه بهتر است بدانید که روکش‌های PFM نسبت به روکش‌های تمام سرامیکی، ازنظر هزینه‌ای به‌صرفه‌تر هستند. اما خوب ازنظر زیبایی به با پای روکش‌های تمام سرامیکی نمی‌رسند. معمولاً برای اینکه قیمت ایمپلنت دندان را پایین بیاورند، از این نوع برای روکش ایمپلنت دندان‌های عقبی استفاده می‌شود.

روکش پی اف ام یک لایه فلزی دارد
روکش PFM

روکش ایمکس (Emax)

روکش ایمپلنت ای مکس جزء روکش‌های تمام سرامیک به شمار می‌روند. روکش‌های E-MAX از سرامیک شیشه‌ای لیتیوم دی سیلیکات ساخته‌شده‌اند، ماده‌ای که به دلیل رنگ نیمه شفاف و دوام آن انتخاب شده است. روکش ای مکس هم محکم و بادوام است و هم دقیقاً شبیه دندان‌های دیگر شما به نظر می‌رسد. تنها نکته منفی روکش‌های E-MAX هزینه نسبتاً بالای آن‌هاست.

روکش‌ ایمپلنت چسبی چیست؟

روکش‌های ایمپلنت چسبی یا سیمانی رایج‌ترین نوع روکش ایمپلنت دندان هستند. این روکش‌ها را با سیمان ایمپلنت دندان که یک چسب قوی و بادوام است روی پایه ایمپلنت می‌چسبانند. فرآیند نصب روکش‌های چسبی نسبتاً ساده و بدون درد است. برخلاف روکش‌های پیچی، روکش‌های چسبی سوراخ پیچ ندارند، بنابراین ازنظر زیبایی ظاهر طبیعی‌تری به دندان می‌دهند.

روکش چسبی بهتره یا پیچی
تفاوت های روکش چسبی با پیچی

روکش‌ ایمپلنت پیچی چیست؟

روکش ایمپلنت پیچی نوع خاصی از روکش دندان است که به‌جای چسب، با یک پیچ کوچک به ایمپلنت داخل استخوان متصل می‌شود. این نوع روکش مزایای زیادی نسبت به روکش‌های سنتی که با چسب وصل می‌شوند دارند. روکش‌های پیچی به فضای کمتری نسبت به روکش‌های چسبی نیاز دارند که در برخی موارد کار دندان‌پزشک را راحت‌تر می‌کند.
وجود سوراخ پیچ در روکش ممکن است ازنظر زیبایی برای برخی افراد خوشایند نباشد.

روکش پیچی باعث ایجاد یک سوراخ روی روکش می شود.
روکش پیچی

قیمت روکش ایمپلنت چه قدر است؟

گذاشتن روکش ایمپلنت مرحله آخر از فرایند ایمپلنت دندان است. هزینه روکش بستگی به نوع ایمپلنت، اینکه کجای دهان قرارگرفته و از همه مهم‌تر نوع روکش بستگی دارد. معمولاً این هزینه روی قیمت ایمپلنت دندان محاسبه می‌شود.

اگر روکش ایمپلنت بیفتد چه‌کار باید کرد؟

اولین قدم رزرو نوبت برای ویزیت دندان‌پزشک است. از مصرف غذاهای سفت و چسبناک یا بیش‌ازحد اسیدی خودداری کنید تا زمانی که دندان‌پزشک علت لقی را بررسی و برطرف کند. اگر روکش ایمپلنت افتاده است، آن را در ظرفی تمیز قرار دهید و سپس آن ناحیه از دهان را تمیز کنید.

طول عمر روکش‌های ایمپلنت چه قدر است؟

پاسخ به این سؤال به عوامل مختلفی بستگی دارد، اینکه چه نوع روکشی برای ایمپلنت انتخاب کرده‌اید و مهم‌تر اینکه چطور از آن مراقبت می‌کنید. بیمارانی که به‌طور منظم بهداشت دهان و دندان خود را رعایت می‌کنند، روکش ایمپلنت آن‌ها بسیار بیشتر از بیمارانی که لزوماً دو بار در روز مسواک نمی‌زنند یا به‌طور منظم از نخ دندان استفاده نمی‌کنند، دوام بیاورند. دیده شده که روکش ایمپلنت برای یک فرد تا آخر عمرش سالم مانده اما برای یک فرد دیگر در 5 سال نیاز به تعویض داشته است.

چرا روکش ایمپلنت دندان می‌افتد؟

از دلایل رایج لق شدن ایمپلنت می‌تواند بلندی دندان هنگام گاز گرفتن یا جویدن باشد که فشار زیادی روی روکش وارد می‌کند. گاه از بین رفتن اثر چسبی که روکش را در جای خود نگه می‌دارد یا لق شدن اتصال بین پایه ایمپلنت و آبوتمنت هم منجر به افتادن روکش می‌شود.

در صورت هرگونه تغییر در ایمپلنت دندان به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

علت های لق شدن روکش ایمپلنت
علت های لق شدن روکش ایمپلنت

چسب روکش ایمپلنت چیست؟

چسب روکش یا سیمان ایمپلنت دندان نوع خاصی از چسب است که برای محکم کردن روکش ایمپلنت دندان در جای خود به کار می‌رود. این چسب از مواد قوی و سازگار با محیط دهان ساخته‌شده است که در برابر نیروهای جویدن و گاز گرفتن مقاوم است.

آیا می‌توان روکش‌ها را بیرون آورد یا تعویض کرد؟

در اغلب موارد روکش‌های روی ایمپلنت جدا نمی‌شوند و فقط توسط دندان‌پزشک قابل‌نصب و برداشتن است هرچند ممکن است دست‌دندان‌های متحرک را روی ایمپلنت سوار کنند که در آن صورت بیمار می‌تواند برای تمیز کردن از دهان خود خارج نماید.

خلاصه

انتخاب روکش ایمپلنت دندان مناسب به عوامل مختلفی ازجمله بودجه، زیبایی، استحکام و نیازهای فردی شما بستگی دارد. با مشورت با یک دندان‌پزشک متخصص، می‌توانید بهترین نوع روکش ایمپلنت را برای خود انتخاب کنید و از داشتن لبخندی زیبا و دندان‌هایی سالم لذت ببرید. با مراقبت صحیح از روکش‌های ایمپلنت، می‌توانید سال‌ها از آن‌ها استفاده کنید.

4 4 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها