شاید یکی از دغدغههای بزرگ شما بعد از مراجعه به دندانپزشک کودکتان و نصب فضا نگهدار، مراقبتهای لازم برای حفظ سلامت دندانهای کوچولویتان باشد. نگران نباشید! ما در این مقاله تمام نکات مهم و ضروری برای مراقبت از فضا نگهدار دندان کودک را به شما خواهیم گفت تا با خیالی آسوده از لبخند زیبای فرزندتان مراقبت کنید. با ما همراه باشید تا باهم یاد بگیریم چگونه از این ابزار کوچک اما مهم، برای حفظ سلامت دهان و دندان کودکمان استفاده کنیم.
مراقبتهای لازم از فضا نگهدار دندان کودک
ما برای حفظ فضای خالی برای رویش دندانهای دائمی یا حفظ موقعیت دندانهای رویش یافته، فضا نگهدار را در دهان فرزندتان قرار دادهایم. لطفاً اطلاعات زیر را با دقت مطالعه کنید تا بتوانید بهترین مراقبت را از فضا نگهدار دندان کودک انجام دهید.
1- رژیم غذایی با داشتن فضا نگهدار دندان
تمام فضا نگهدارها با سیمان دندانپزشکی قوی چسبانده میشوند، اما اگر کودک غذاهای نامناسبی مصرف کند، ممکن است فضا نگهدار جابجا یا کنده شود. توصیه میکنیم از دادن خوراکهای زیر به فرزندتان خودداری کنید:
- انواع کارامل، تافی و آبنبات سفت و آبنباتچوبی
- مصرف هرگونه آدامس
- یخ
- غذاهای سفت و ترد یا هر غذای چسبناک
- به حداقل رساندن مصرف غذاهای شیرین
2- بهداشت دهان و دندان مناسب با فضا نگهدار
اگرچه اکثر طرحهای فضا نگهدار بهراحتی تمیز میشوند، اما فرزند شما باید بهداشت دهان و دندان بسیار خوبی داشته باشد.
فضا نگهدارها ممکن است ذرات غذا و پلاک را بیشتر جذب کنند. با توجه بهاحتمال گیر بیشتر غذا و باکتریها در اطراف فضا نگهدار، برای جلوگیری از پوسیدگی دندان پایه و دندانهای مجاور، فرزندتان باید برای حفظ سلامت لثه و دندانها، تلاش بیشتری در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن انجام دهد.
3- انجام ویزیتهای دورهای دندانپزشکیبیمارانی که فضا نگهدار دارند، باید حداقل هر ۶ ماه یکبار برای معاینه روتین و ارزیابی وضعیت فک، وضعیت باندها و رویش صحیح دندانها به دندانپزشک مراجعه کنند. این بررسی تا زمان رویش دندان جایگزین ادامه مییابد. نهایتاً فضا نگهدار با تشخیص دندانپزشک، قبل از رویش دندان جایگزین خارج میشود. دندانپزشک با کنترل رشد و نمو کودک و در صورت نیاز، دستگاه را برداشته یا تنظیم میکند.
به خاطر داشته باشید عدم مراجعه به دندانپزشک برای ویزیتهای پیگیری میتواند منجر به مشکلات لثه، پوسیدگی دندان و کج شدن دندانها شود.
4- کنترل درد و ناراحتی ناشی از فضا نگهدار دندان کودک
فضا نگهدار دندان یک دستگاه مکانیکی غیرفعال است (مانند بریسها دندانها را حرکت نمیدهد)، نباید هیچگونه درد یا ناراحتی ایجاد کند. درد یا ناراحتی ممکن است نشانهای از وجود مشکل باشد. در صورت بروز هرگونه درد یا ناراحتی در کودکتان حتماً با دندانپزشک تماس بگیرید.
5- آموزش کودکان
به کودکتان آموزش دهید که فضا نگهدار یک اسباببازی نیست و نباید با زبان خود به فضا نگهدار ضربه بزند، زیرا ممکن است باعث شل شدن آن شود. به او یاد دهید که با انگشتان خود به سیمهای فضا نگهدار دست نزند. نحوه مراقبت از فضا نگهدار دندان کودک را می توانید با انواع بازی به او یاد دهید.
کنترل و درمان عوارض فضا نگهدار شل
- درصورتیکه فضا نگهدار به هر دلیلی شل شود، بلافاصله با کلینیک تماس بگیرید.
- اگر فضا نگهدار دندان کودک به حدی شل شده باشد که از دهان خارج شود، آن را در یک پاکت قرار داده و از دسترس کودک دور نگهدارید و در اولین فرصت به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
- به خاطر داشته باشید با ویزیتهای دورهای بهموقع، حتی اگر فضا نگهدار خم یا شکسته نشده باشد، بسیاری از مواقع میتوان فضا نگهدار شل را بهراحتی دوباره چسباند. تأخیر در مراجعه به مطب ممکن است نیاز به ساخت مجدد فضا نگهدار و هزینه مجدد را به همراه داشته باشد.
چالشهای تکلم با فضا نگهدار دندان
- کودک شما ممکن است در چند روز یا یک هفته اول پس از نصب فضا نگهدار، یک دوره تطابق اولیه را تجربه کند. در این مدت ممکن است مشکلاتی در صحبت کردن کودک ایجاد شود.
- این مشکل معمولاً در چند هفته اول برطرف میشود. خواندن با صدای بلند به فرزندتان کمک میکند تا سریعتر با دستگاه تطابق پیدا کند. اگر فرزندتان به هر دلیلی در تطابق با دستگاه مشکل دارد، با کلینیک تماس بگیرید.
اکنونکه با اهمیت مراقبت از فضا نگهدار دندان کودک و نکات مهم آن آشنا شدید، مطمئنیم که میتوانید به بهترین شکل از دندانهای کودکتان محافظت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی، به شعب کلینیک دندانپزشکی دکتر رامیار مراجعه کنید.