ایمپلنتهای دندانی راهحلی دائمی و محبوب برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته هستند. مانند هر عمل جراحی، کاشت ایمپلنت نیز میتواند با مقداری درد و ناراحتی همراه باشد. در این مقاله، به بررسی عوامل ایجاد درد ایمپلنت و روشهای مختلف درمان آن میپردازیم.
ایمپلنتهای دندانی
کاشت ایمپلنتهای دندانی یک روش عالی برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته است و به چند دلیل توصیه میشود. دندانهای کاشته شده ثابت و ماندگارند و هم زیبایی و هم جلوگیری از تحلیل استخوان فک را تضمین میکنند. می توان گفت شما کاشت دندانها با یک عمل جراحی تحت بیحسی موضعی انجام میشود. وقتی اثر داروهای بیحسی از بین میرود، احتمالاً کمی ناراحتی مانند کبودی، درد، تورم و درد در اطراف محل کاشت احساس خواهید کرد.
علتهای ایجاد درد ایمپلنت بعد از جراحی
کل فرآیند کاشت ایمپلنت بدون درد است زیرا تحت بیحسی این کار انجام میشود. اثر بیحسی چند ساعت پس از عمل برطرف شده و ممکن است دچار احساس درد در محل ایمپلنت شوید که طبیعی است.
اگر بهطور کامل از دستورالعملهای بعد از عمل جراح دهان و دندان خود پیروی کنید، دهان شما باید طی دو هفته پس از عمل بهبود یابد. بعدازاین مدت دندانپزشک مجدد محل کاشت ایمپلنت را بررسی میکند. پس از دو هفته، محل کاشت دیگر نباید دردناک باشد، اگرچه برخی از بیماران هنگام فشار به محل ایمپلنت، احساس درد میکنند. اگر درد دو هفته یا بیشتر پس از کاشت ایمپلنت شدید شود، ممکن است یکی از عوامل زیر اتفاق افتاده باشد:
۱. عفونت در ایمپلنت
یکی از شایعترین مشکلات ایمپلنت دندان که باعث درد میشود، عفونت لثه است. علت این مشکل وجود باکتری است که در موارد نادر ممکن است در انواع جراحی ایمپلنت اتفاق بیفتد، اما اغلب به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان مناسب ایجاد میشود یعنی مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن. علاوه بر درد، علائم دیگر عفونت میتواند تورم، التهاب یا خونریزی در اطراف محل ایمپلنت باشد.
اگر مشکوک به عفونت هستید، باید فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. نادیده گرفتن علائم باعث رفع آنها نمیشود و خطر ضعیف شدن و از دست رفتن استخوان اطراف ایمپلنت وجود دارد که منجر به شکست ایمپلنت میشود.
۲. عدم جوش خوردن ایمپلنت به استخوان
اگر احساس لق شدن ایمپلنت میکنید، علت آن میتواند از بین رفتن استخوان اطراف ایمپلنت باشد که نشاندهنده شکست ایمپلنت یا عدم جوش خوردن مناسب آن با استخوان اطراف است. این اتفاق ممکن است به دلیل شروع دوبارهی سیگار کشیدن، قرار دادن ایمپلنت توسط دندانپزشک بیتجربه یا قرار دادن آن در استخوان کم مقاوم، رخ دهد. دلیل هر چه باشد، احتمالاً به همین دلیل احساس درد کردهاید. متأسفانه در اکثر موارد، ایمپلنت لق شده باید برداشته شود.
۳. عدم قرارگیری درست دندانها رویهم
اگر ایمپلنت دندان شما بهدرستی در استخوان فک قرار نگرفته باشد، ممکن است در استخوان اطراف آن احساس درد کنید. درنتیجه، هنگام گاز زدن، نیروی اضافی ممکن است ایمپلنت را بیشتر به داخل استخوان فشار دهد و باعث درد ایمپلنت شوید.
3. آسیب عصبی
آسیب به اعصاب یکی دیگر از مشکلات ایمپلنت دندان است که باعث درد میشود. اگرچه این اتفاق بهندرت رخ میدهد، اما درصورتیکه دندانپزشک عصب واقع در استخوان فک پایین را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است اتفاق بیفتد. علائم این مشکل شامل سوزن شدن یا بیحسی است که معمولاً قسمت پایین چانه یا لبها و یکطرف زبان را درگیر میکند. در اکثر موارد، این علائم با بهبود عصب برطرف میشوند، اما گاهی اوقات درد میتواند دائمی باشد.
درد ایمپلنت تا چند روز ادامه دارد
مانند هر عمل جراحی دندانپزشکی، ممکن است بعد از کاشت ایمپلنت، تورم لثه و صورت، درد در محل ایمپلنت یا خونریزی جزئی داشته باشید. دندانپزشک معالجتان برای کاهش درد ایمپلنت ممکن است برایتان داروهای مسکن و آنتیبیوتیک تجویز کند. بیشتر دندانپزشکان تا زمانی که محل کاشت ایمپلنت بهبود یابد، به شما یک رژیم غذایی نرم که از بدتر شدن التهاب و فشار روی محل جراحی جلوگیری میکند، پیشنهاد میدهند.
در اکثر موارد، درد سه تا پنج روز پس از جراحی طول میکشد. اگر درد بیش از دو هفته طول بکشد یا بدتر شود میبایست با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
چطور درد ایمپلنت را کاهش دهیم
خوشبختانه، روشهای ساده و مؤثری برای مدیریت درد ایمپلنت در خانه وجود دارد. برای به حداقل رساندن درد در طول بهبودی پس از کاشت ایمپلنت میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
۱. فعالیتهای بدنی را محدود کنید
انجام کارهای سخت یا ورزشهای سنگین بلافاصله پس از جراحی ایمپلنت دندان باعث افزایش فشارخون میشود؛ بنابراین شما نباید چند روز بعد از کاشت ایمپلنت در هیچ فعالیت بدنی شرکت کنید.
ما به بیماران خود توصیه میکنیم در روز انجام کاشت ایمپلنت کاملاً استراحت کنند
۲. کمپرس سرد داشته باشید.
استفاده از کمپرس یخ اطراف مناطق دردناک یک درمان شناختهشده برای اختلالات مختلف دندان است. دندانپزشکان استفاده از کمپرس سرد را برای ۲ روز اول پس از جراحی توصیه میکنند. برای این کار هر ۱۵ دقیقه یکبار به مدت ۱۵ دقیقه از کمپرس یخ استفاده کنید تا درد ایمپلنت شما کاهش یابد
۳. مصرف داروهای تجویزشده را فراموش نکنید
دندانپزشکان برای ۲ تا ۳ روز پس از جراحی ایمپلنت، مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا داروهای مسکن تجویز میکنند. مصرف چنین داروهایی با توجه به دستورالعمل و دوز تجویزشده، درد را کاهش میدهد.
۴. دهان خود را با آب ولرم و جوششیرین بشویید
در طول دوره بهبودی، باید فعالیتهای بهداشت دهان و دندان خود را کمی محدود کنید. برای کاهش باکتریهای مضر میتوانید دهان خود را با محلول آب ولرم و جوششیرین بشویید.
برای این کار یک قاشق چایخوری جوششیرین را با یک فنجان آب ولرم مخلوط کرده و برای چند دقیقه دهان خود را با این محلول بشویید. از قرقره کردن خودداری کنید. این کار را بهآرامی هرچهتمامتر انجام دهید تا دچار خونریزی در محل جراحی نشوید.
۵. غذاهای نرم بخورید
در طول دوره بهبودی رژیم غذایی شامل غذاهای نرم و مایعات را رعایت کنید. چون با فشاری که با گاز زدن و جویدن غذاهای سفت ایجاد میکند، پایه ایمپلنت تازه کاشته شده را ضعیف میکند. از غذاهای نرم مانند برنج و ماست، آش و میوههای لهشده استفاده کنید تا درد ایمپلنت نیز کاهش یابد.
خلاصه
درد ایمپلنت یک عارضه جانبی شایع اما موقتی است که معمولاً با روشهای ساده بدون نسخه قابلدرمان است. تجربه هر فرد از درد ایمپلنت متفاوت است. قبل از انجام هرگونه درمان برای این عارضه، حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید. اگر در مورد درد ایمپلنت خود نگران هستید یا قیمت ایمپلنت های دندانی سوال دارید، میتوانید با کلینیک دکتر رامیار مشاوره رایگان دریافت کنید.