درمان ریشه دندان شیری

 

 نگه داری از دندان های شیری تا جایگزین شدن آنها توسط دندان های دائمی،بسیار مهم می باشد.  اصلی ترین عامل در آسیب رساندن به دندان های شیری ، پوسیدگی ها هستند.

در صورت گسترده شدن پوسیدگی و نفوذ آن به عصب دندان و یا در موارد شکستگی وسیع،عصب دندان شیری دچار آسیب می شود و با گسترش بیماری باعث ایجاد درد،تورم، آبسه وعفونت دندان شیری می گردد.علاوه بر این،آبسه دندان شیری می تواند باعث آسیب جدی به جوانه دندان دائمی و بدشکلی یا تخریب آن شود.

به طورکلی، درمان ریشه دندان های شیری با توجه به عمق نفوذ بیماری عصب دندان،با 2 روش انجام می شود:

1. پالپوتومی:

: در صورتی که آسیب ، محدود به عصب ناحیه تاج دندان شیری باشد،تنها خارج کردن عصب تاج دندان کافی خواهد بود.

2. پالپکتومی:

اگر آسیب عصب گسترده تر شده و به ناحیه ریشه دندان شیری برسد،خارج کردن عصب تاج و ریشه (پالپکتومی) تجویز می گردد.

گاهی در مواردی که بیماری عصب گسترده تر شده و باعث ایجاد آبسه در اطراف جوانه دندان دائمی شود،برای حفاظت از دندان دائمی،کشیدن دندان شیری توصیه می گردد.

انتخاب روش مناسب درمان با توجه به معاینه و مشاهده رادیوگرافی،توسط دندانپزشک انتخاب می گردد.

دندان های شیری که نیاز به درمان عصب دارند :

1) دندان های شیری شکسسته یا دارای پوسیدگی وسیع

2) ایجاد آبسه اطراف ترمیم های عمیق قدیمی

3) دندان های شیری دارای نقص مادرزادی در تشکیل عاج یا مینا

روش درمان:

درمان ریشه کودکان عموما طی یک جلسه انجام می شود.اما در شرایط و موارد خاص، امکان انجام درمان در چند جلسه نیز وجود دارد.ددندانپزشک ابتدا با توجه به اطلاعات به دست آمده از شرح حال بیمار، معاینات کلینیکی و کلیشه های رادیوگرافی، طرح درمان مناسب را انتخاب می نماید.سایر مراحل درمان به ترتیب زیر می باشد.

1:ابتدا دندانپزشک با بی حس کننده موضعی دندان و ناحیه مجاور را بی حس می کند تا کودک حین درمان دچار درد نشود .

2: آماده سازی سطح دندان:در مرحله بعد،تمام پوسیدگی ها و بافت های آسیب دیده دندان خارج شده و دسترسی جهت خارج کردن عصب آلوده دندان ایجاد می گردد.

3: پس از ایجاد دسترسی،دندانپزشک با استفاده از ابزار مخصوص،بافت های آسیب دیده و آلوده عصب را خارج می نماید و فضای عصب را با مواد ویژه پرمی کند.

4:ترمیم تاج دندان:در نهایت تاج دندان با استفاده از مواد ترمیمی مناسب (آمالگام یا کامپوزیت )ترمیم می گردد.در مواردی که تخریب تاج بسیار زیاد باشد،بازسازی تاج با “روکش کودکان” یا “اس اس کرون”انجام می شود.

عوارض و توصیه های پس از درمان ریشه دندان های شیری :

1: دارو ها ی تجویز شده را به موقع و طبق دستور استفاده نمایید.

2:جهت پیش گیری از گاز گرفتن گونه و زبان،تا زمان از بین رفتن بی حسی از جویدن غذا پرهیز شود.

3:پس از درمان ریشه، امکان درد در ناحیه ی دندان مورد نظرو یا محل تزریق بی حسی وجود دارد و با تجویز داروهای مسکن از جانب پزشک بهبود می یابد .

4:در صورتی که علی رغم مصرف داروهای تجویز شده،علائمی مثل تورم،تب،ضعف یا بی حالی وجود داشت،در اولین زمان به دندانپزشک خود مراجعه نمایید

5:میزان موفقیت درمان ریشه کودکان با توجه به مقدار عفونت عصب و میزان پیش روی آن و همچنین میزان همکاری کودک حین درمان،متغیر می باشد.بنابراین جهت افزایش موفقیت درمان،معاینات دوره ای و انجام درمان قبل از پیشرفته شدن بیماری، اکیدا توصیه می شود.

6:در صورتی که بعد از درمان ریشه ،مجددا در مجاورت دندان آبسه ایجاد شود،نشان دهنده نیاز به درمان پیشرفته تر (معمولا کشیدن دندان ) می باشد.در این موارد جهت معاینه و مشاوره راجع به مرحله بعدی درمان،به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

7:در صورتی که مقدار تخریب وسیع بوده و بافت سالم باقیمانده تاج دندان ضعیف شده باشد،امکان شکسته شدن تاج در اثر خوردن غذا های سفت  وجود دارد.در این موارد تا حد ممکن  از جویدن غذاهای سخت پرهیز شود و یا در صورت امکان با استفاده از “اس اس کرون” یا “روکش کودکان” ساختار تاج مستحکم تر شود.

8:رعایت بهداشت دهان و دندان ،اصلاح الگوی تغذیه کودکان (پرهیز از خوردنی های های شیرین )،معاینات منظم دوره ای و انجام درمان های پیشگیرانه مثل فلوراید تراپی و فیشورسیلانت،کم هزینه ترین و بهترین راه برای جلوگیری از بروز پوسیدگی و عوارض متعاقب آن می باشد.