دندان های شیری علاوه بر وظیفه جویدن غذا ،وظیفه حفظ فضای مورد نیاز دندان های دائمی را نیز به عهده دارند.اختلال در هر کدام از وظایف باعث بروز آثار سوء در آینده می شود.اختلال در جویدن باعث ایجاد اختلال در تغذیه و در نتیجه تاثیر منفی در رشد کودکان می گردد.از سوی دیگر،از دست رفتن فضای دندان شیری ، منجر به بی نظمی در رویش دندان های دائمی شده وجبران این بی نظمی نیاز به درمان های پیچیده ارتودنسی خواهد داشت.

پوسیدگی دندان های شیری یکی از عوامل اصلی است که علاوه بر ایجاد درد مشکل جویدن در کودکان،باعث از دست رفتن فضای دندان های شیری می شود.بنابراین درمان هر چه سریع تر پوسیدگی ها،علاوه بر حفظ وظائف ذاتی دندان های شیری،از نیاز به درمان های پیچیده و هزینه های مالی سنگین در آینده پیش گیری می نماید.

دندان هایی که دارای علائم زیرهستند نیاز به ترمیم دارند :

1 ) درد و حساسیت دندان : اگر دندان شیری به طور ناگهانی حساس شده و به تحریک های سرد یا گرم واکنش نشان داده و درد دارد ، نشانه ای از پوسیدگی دندان است و نیاز به ترمیم دارد .

2 ) تغییر رنگ دندان : اگر دندان شیری دچار تغییر قهوه ای یا سیاه  شده باشد،نشانه ای از پوسیدگی می باشد و نیاز به ترمیم دارد .(به جز مواردتغیر رنگ به علت مصرف قطره آهن )

3 ) شکستگی دندان : اگر دندان شیری شکسته و یا آسیب دیده باشد نیاز به ترمیم دارد .

4)گیر غذایی بین دندان ها: گیر کردن غذا بین دندان ها معمولا نشاندنده پوسیدگی و یا ترمیم ناقص می باشد که در هر 2 مورد می بایست اصلاح و ترمیم انجام شود.

در بسیاری از موارد ،  در معاینه هیچ گونه علامتی  از پوسیدگی دیده نمی شود،ولی بعد از تهیه رادیوگرافی،موارد پوسیدگی مشاهده می گردند.بنابراین،برای تشخیص دقیق ،علاوه بر معاینه،نیاز به تهیه رادیوگرافی نیز می باشد.

روش های ترمیم دندان های شیری :

ترمیم با کامپوزیت

این روش برای ترمیم پوسیدگی های کوچک تا متوسط دندان های شیری و نواحی که از لحاظ زیبایی دارای اهمیت هستند، استفاده می شود.

 دندانپزشک بعد از انجام بی حسی، با استفاده از ابزارهای مخصوصی مانند فرز پوسیدگی را خارج کرده، و پس از آماده سازی حفره ترمیم، با استفاده از کامپوزیت دندان را ترمیم می کند . سپس شکل و ابعاد ترمیم اصلاح شده و در نهایت ترمیم پالیش می شود

ترمیم با آمالگام

 این روش برای ترمیم پوسیدگی های کوچک تا بزرگ دندان های شیری و در نواحی که زیبایی اهمیت کمتری دارد و فشار جویدن زیاد است، استفاده می شود.

 دندانپزشک بعد از انجام بی حسی، با استفاده از ابزارهای مخصوصی مانند فرز پوسیدگی ها را خارج می کند و سپس حفره ترمیم را با ماده ی آمالگام پر می کند. در نهایت شکل و نهایی ترمیم اصلاح و تنظیم می گردد.

عوارض و توصیه های بعد از ترمیم دندان های شیری :

1)با توجه به احتمال گاز گرفتن زبان و گونه،تا بعد از از بین رفتن علایم بی حسی از خوردن غذا پرهیز شود.

در صورتی که ترمیم با آمالگام انجام شده باشد،جهت پیش گیری از شکستن ترمیم،تا 2 ساعت بعد از ترمیم از جویدن غذا پرهیز شود. .

در صورتی که ترمیم با استفاده از کامپوزیت انجام شده باشد،خوردن غذا بعد از رفتن علائم بی حسی بلامانع است.

2 ) درد: پس از ترمیم دندان های شیری امکان درد درمحل تزریق بی حسی یا محل قراردادن چوب بین دندانی وجود داشته باشد  که با استفاده از داروهای مسکن بهبود می یابد .

3 ) ممکن است بعد از ترمیم ، دندان به آب گرم و سرد حساس باشد ، این مسئله به این دلیل است که دندان شما بعد از برداشتن پوسیدگی به عصب نزدیک شده و احساس آزردگی را به وجود می آورد .

این حساسیت باید به مرور زمان طی یک ماه رو به بهبود برود .

مقدار زمان قابل قبول حساسیت بعد از سرما یا گرما ، 10 ثانیه می باشد . اما در صورت وجود درد شبانه ، درد خود به خود و یا حساسیت به سرما و گرما بیشتر از 20 ثانیه ، جهت بررسی به پزشک خود مراجعه نمائید .

4)احساس بلندی: بعد از رفتن اثر بی حسی،ممکن است در دندان ترمیم شده احساس بلندی نمایید، در صورت احساس این مسئله،از جویدن روی آن دندان پرهیز کرده و حتما به پزشک خود مراجعه فرمائید

5)ایجاد آبسه بعد از ترمیم:در مواردی پوسیدگی بسیار بزرگ بوده ودر نتیجه ترمیم بسیار عمیق شود،امکان دارد که  عصب دندان دچار آسیب غیر قابل برگشت شده و از بین برود.در صورت مشاهده علائم آبسه در اطراف دندان ترمیم شده،میبایس در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.